Telefon   +48 22 784 23 73

Telefon   +48 22 784 23 77

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Jakie właściwości ma kazeina spożywcza?

Kazeina jest podstawowym białkiem wchodzącym w skład mleka, stanowi około 80 procent wszystkich białek w tym produkcie. Kazeina spożywcza jest w znacznej mierze stosowana przed kulturystów, ponieważ ze względu na swoje wysokie właściwości anaboliczne zapobiega procesowi rozpadu tkanki mięśniowej. Charakterystyczną cechą kazeiny jest długotrwałe działanie.

Czym jest i jakie właściwości posiada kazeina spożywcza?

Kazeina spożywcza może być stosowana zarówno przez osoby aktywne fizycznie, jak i osoby na diecie redukcyjnej jako źródło białka. Kazeina powstaje w procesie trawienia pod wpływem podpuszczki. Ten proces pozwala na wyodrębnienie jej od innych składników. W mleku kazeina ma formę miceli o sporych rozmiarach. Kazeinę spożywczą można znaleźć przede wszystkim w mleku, produktach mlecznych oraz w odżywkach białkowych dla sportowców.

Kazeina stanowi główne białko budulcowe do syntezy białek osocza krwi i hemoglobiny. Kazeina zawarta w produktach pozwala na większe i dłuższe odczuwanie sytości. Ze względu na dłuższy proces trawienia kazeiny, wykazuje ona długotrwałe działanie antykataboliczne. Dłuższe trawienie spowodowane jest nierozpuszczalnością kazeiny w kwaśnym środowisku. Kazeina ma świetny wpływ na podniesienie odporności, więc jej suplementacja sprawdzi się u osób podatnych na różne infekcje. Spożycie kazeiny nie tylko hamuje proces rozpadu tkanki mięśniowej, ale pozytywnie wpływa na utratę tkanki tłuszczowej. Ze względu na wysoką ilość wapnia w kazeinie, ma ona pozytywny wpływ na kości.

Jakie są przeciwwskazania do spożywania kazeiny?

Kazeina spożywana w nadmiarze może źle wpływać na organizm. Osoby z nietolerancją produktów mlecznych nie powinny spożywać produktów i odżywek z kazeiną. Może to skutkować objawami ze strony układu pokarmowego. Nadmiar kazeiny w diecie może doprowadzić do alergii na ten składnik. Osoby chorujące na reumatoidalne zapalenie stawów i chorobę Hashimoto również nie powinny spożywać kazeiny – ma ona wpływ na pobudzenie układu immunologicznego, a takie działanie nie jest pożądane w tych chorobach.