Telefon   +48 22 784 23 73

Telefon   +48 22 784 23 77

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Poznaj podstawowe rodzaje serwatki

Serwatka w serowarstwie przemysłowym uznawana jest za produkt uboczny wytwarzany przy produkcji serów. Obecnie jednak znajduje zastosowanie w wielu branżach oraz jest doceniana za łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Co istotne, włączenie jej do diety wspomaga pracę całego organizmu i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Ze względu na swoje właściwości serwatka w proszku wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym m.in. do produkcji różnych produktów mlecznych oraz wspomagania wypieków cukierniczych i pieczywa. Oprócz tego znajduje zastosowanie w farmaceutyce np. jak składnik leków na nadciśnienie czy suplementów diety wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej lub rozbudowę mięśni. Dużą popularnością cieszy się też jako składowa pasz dla zwierząt czy baza biomasy mikrobiologicznej.

Jakie są rodzaje serwatki?

Ze względu na sposób otrzymywania wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje serwatki – serwatkę słodką i kwaśną. Pierwszy rodzaj powstaje przy produkcji tzw. serów podpuszczkowych w procesie ścięcia mleka podpuszczką. Charakteryzuje się on poziomem pH 5,9-6,3. Serwatka kwaśna z kolei jest efektem ubocznym wytwarzania serów twarogowych podczas koagulacji mleka. Cechuje się ona 4,3-4,6 poziomem pH. Od serwatki słodkiej odróżnia ją większa ilość wapnia, kwasu mlekowego, fosforanów i mleczanu. Niższa natomiast jest w niej zawartość białek. Obecnie produkowane są również serwatki mieszane. Jeszcze innym rodzajem serwatki jest serwatka kazeinowa, która powstaje podczas produkowania kazeiny (białka wstępującego w mleku). Ten rodzaj serwatki ma pH na poziomie 4,6-4,7.

Jakie właściwości charakteryzują serwatkę?

Serwatka jest produktem bogatym w witaminy A, C, H i B. Dodatkowo posiada liczne minerały takie jak np. magnez, sód, fosfor, wapń, cynk, żelazo oraz aminokwasy i enzymy wspierające pracę całego organizmu. Cenne białka serwatkowe przyspieszają metabolizm, a obecność tryptofanu wpływa pozytywnie na samopoczucie i ułatwia radzenie sobie z objawami stresu. Serwatka jest też źródłem bioaktywnych peptydów, które wspomagają mikroflorę jelitową oraz hamują rozwój bakterii i grzybów w układzie pokarmowym. Ponadto, korzystnie wpływa na pracę układów krążeniowego i odpornościowego. Dzięki obecności a-laktoalbuminy i laktoferyny wykazuje też właściwości antyoksydacyjne i antynowotworowe.