Telefon   +48 22 784 23 73

Telefon   +48 22 784 23 77

Mail  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Za i przeciw laktozie

Laktoza jest cukrem zawartym w mleku krowim i produktach mlecznych. Za jego rozkład na cukry proste takie jak glukoza i galaktoza odpowiada specjalny enzym występujący w nabłonku jelitowym –  nazywany laktazą. Niestety nie wszyscy w jednakowy sposób trawią ten rodzaj cukru. Są tacy, którzy miewają problemy pokarmowe wynikające z nadmiernego gromadzenia się laktozy w organizmie i braku zdolności do jej syntezy. U takich osób występuje tak zwana nietolerancja, czyli hipolaktazja, będąca jednym z powodów, dla którego wiele osób musi świadomie wyeliminować laktozę ze swojej diety. Zanim podejmie się jednak taką decyzję, warto wiedzieć, jakie wartości daje jej spożywanie i czym ją ewentualnie zastąpić.

Jakie są zalety spożywania laktozy?

Mleko jest doskonałym źródłem wapnia i witamin z grupy A i B. Jego regularne spożywanie dostarcza organizmowi niezbędnych minerałów takich jak magnez, potas oraz cynk. Nie można również zapominać o tym, że dostarcza nam pełnowartościowego białka, które jest jednym z podstawowych składników odżywczych kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Eliminując z diety laktozę, jednocześnie świadomie rezygnujemy więc z istotnych dla zdrowia składników, które należy uzupełnić poprzez spożywanie zamienników. I o ile uzasadniona jest rezygnacja z mleka pełnego, serów i innych produktów mlecznych w przypadku nietolerancji laktozy, nie zaleca się takiej eliminacji osobom zdrowym. Co więcej, nie warto ulegać modzie na produkty lactose free, gdyż może to prowadzić do ryzykownych niedoborów.

Czym może skutkować wyeliminowanie laktozy z diety?

Rezygnacja z laktozy jest dobrym rozwiązaniem w przypadku osób cierpiących na hipolaktazję. Mianowicie taka nietolerancja jest bardzo uciążliwa i może utrudniać codzienne funkcjonowanie. Przejawia się ona różnorodnymi dolegliwościami, takimi jak np.: biegunki, bóle brzucha, kolki, problemy z cerą, czy migreny. Są jednak przypadki, w których ludzie rezygnują z produktów mlecznych nie z konieczności, a z powodu mody. Dość popularne stało się twierdzenie o wysokiej kaloryczności wyrobów zawierających laktozę. Z tego powodu wiele osób, które chcą dbać o linię, sięga po marki sprzedające towary lactose free. Takie posunięcie niekoniecznie jest jednak zdrowe dla ich organizmu. Eliminacja laktozy z codziennej diety powinna być świadomą, najlepiej uzgodnioną z lekarzem decyzją.  

Zaprzestanie spożywania produktów mlecznych wiąże się z licznymi ograniczeniami. Otóż laktoza nie występuje wyłącznie w mleku i produktach bezpośrednio na nim bazujących. Można ją również znaleźć w wielu lekach i innych przetworzonych wyrobach dostępnych w sklepach. Wyeliminowanie jej wiąże się zatem z dużą odpowiedzialnością i obowiązkiem ścisłej kontroli spożywanych posiłków. Co więcej, konieczne jest też wprowadzenie do diety substytutów, które uzupełnią niedobory wapnia, białka i innych minerałów, które w dużej mierze dostarcza np. mleko. Zbilansowana, zdrowa dieta to przede wszystkim ta bogata w białko, dlatego rezygnacja z laktozy nie powinna być wynikiem mody, a uwarunkowań zdrowotnych.