Telefon   +48 22 784 23 73

Telefon   +48 22 784 23 77

Mail  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Blog

serwatka w przemyśle

Czym charakteryzuje się serwatka w serowarstwie przemysłowym?

Serwatka to produkt uboczny otrzymywany przy produkcji serów. Jako klarowny płyn powstaje po wytrąceniu się kazeiny (białka) z mleka. Szacuje się, że przy wytwarzaniu jednej części sera uzyskuje się aż 10 części serwatki. Serwatka w ponad 90% składa się z wody. Oprócz tego ma w składzie masę suchą złożoną z niewielkich ilości białka, tłuszczu, soli mineralnych, witamin oraz laktozy. Na rynku ze względu na sposób jej otrzymywania wyróżnia się dwa podstawowe rodzaje – serwatkę kwaśną oraz słodką. I choć serwatka uznawana jest za odpad, jej odpowiednie wykorzystanie daje wiele korzyści. Przemawiają za tym jej bogate właściwości, które są obecnie doceniane m.in. w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.

Read more ...

serwatka

Poznaj podstawowe rodzaje serwatki

Serwatka w serowarstwie przemysłowym uznawana jest za produkt uboczny wytwarzany przy produkcji serów. Obecnie jednak znajduje zastosowanie w wielu branżach oraz jest doceniana za łatwo przyswajalne składniki odżywcze. Co istotne, włączenie jej do diety wspomaga pracę całego organizmu i pozytywnie wpływa na układ odpornościowy. Ze względu na swoje właściwości serwatka w proszku wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym m.in. do produkcji różnych produktów mlecznych oraz wspomagania wypieków cukierniczych i pieczywa. Oprócz tego znajduje zastosowanie w farmaceutyce np. jak składnik leków na nadciśnienie czy suplementów diety wspomagających spalanie tkanki tłuszczowej lub rozbudowę mięśni. Dużą popularnością cieszy się też jako składowa pasz dla zwierząt czy baza biomasy mikrobiologicznej.

Read more ...

mleko w sklepie

Za i przeciw laktozie

Laktoza jest cukrem zawartym w mleku krowim i produktach mlecznych. Za jego rozkład na cukry proste takie jak glukoza i galaktoza odpowiada specjalny enzym występujący w nabłonku jelitowym –  nazywany laktazą. Niestety nie wszyscy w jednakowy sposób trawią ten rodzaj cukru. Są tacy, którzy miewają problemy pokarmowe wynikające z nadmiernego gromadzenia się laktozy w organizmie i braku zdolności do jej syntezy. U takich osób występuje tak zwana nietolerancja, czyli hipolaktazja, będąca jednym z powodów, dla którego wiele osób musi świadomie wyeliminować laktozę ze swojej diety. Zanim podejmie się jednak taką decyzję, warto wiedzieć, jakie wartości daje jej spożywanie i czym ją ewentualnie zastąpić.

Read more ...

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.